Dario, a panzanoi hentes

Panzano egy bájos középkori városka a Chianti régióban, Firenze és Siena között. Egyik híressége Dario Cecchini, a hentes, aki az egyik központhoz közeli mellékutcában nem csak a hentesüzletét üzemelteti, hanem éttermeket is, három koncepció alapján. Egy valami azonban mindegyikben közös: a HÚS.

A hentesüzlet
Amikor belépünk a hentesüzletbe ez a látvány fogadott: Dario, egy borospohártoronnyal a kezében sürgölődik a vendégek között, mindenkinek önt egy pohárkával, munkatársai pedig a ház specialitásait kóstoltatják.
– Olívaolajas vagy fűszeres zsíros kenyér falatkák. Ezt a fűszeres zsírt olaszul Burro del Chianti-nak hívják és rozmaringgal, fokhagymával, sóval, borssal és egy csöppnyi ecettel ízesítik. A lenti kép bal felső sarkában a malacfej is abból van formázva.

– Házi szalámi- La finocchiona narancsos olívabogyóval. Ezt a szalámit a legendák szerint régebben is a borkóstoláshoz szokták kínálni, édesköménymaggal van ízesítve, így az enyhén ánizsos íze megtréfálhatja az embert, a bort esetleg finomabbnak ítélheti, mint amilyen valójában, azaz a szó eredeti jelentése szerint egy picit “átvágták, megtréfálták” az illetőt.
– Zöldfűszeres, fokhagymás húsfalatkák
-Arista- Egyben sült disznóhús,  rozmaring, kakukkfű és édesköményvirág is van a fűszerkeverékben.
Mindezért a kóstolóért nem kell fizetni, csak kedvcsináló a ház ízeihez.
A pult tele van fantasztikus pácolt húsokkal, előre elkészített grillnyársakkal, de természetesen kapható natúr marha és sertéshús is. Az étlap szerint minden hús gondosan válogatva, Spanyolországból érkezik. Az útikönyvemben már előtte olvastam, hogy a hentesüzlet felett lévő Mac Dario nevű étteremről Jack Nicholson azt mondta, itt ette a világ legfinomabb hamburgerét. A fenti kóstolók után azt sejtettük, valószínűleg nem állhat messze az igazságtól és mivel pont ebédidő tájékán jártunk, kipróbáltuk. Mivel az üzletben semmi jelzés nem volt, hogy merre van az étterem, kérdésemre Dario kiugrott a pult mögül, betessékelt minket az üzlet hátsó, előkészítő helyiségébe és egy teátrális mozdulattal kinyitotta a lecsempézett tolóajtót, így feljutottunk az emeletre.

Hol készítik a világ legjobb hamburgerét?
A Mac Dario-ban és a másik két étteremben is hosszú, közös asztaloknál eszik együtt minden vendég, érkezési sorrendben ülnek egymás mellett, nagyon hangulatos! Összesen kétféle ételből választhattunk. A gyerekek a Mac Dario-t választották, ebben egy 25 dekagrammos húspogácsa, zsályás-fokhagymás sült burgonya, rengeteg friss zöldség, többféle házi szósz egy tál kenyér és víz is benne foglaltatik. Az étel ára 10 euro.

Mi a Welcome menüt választottuk, pincérünk javaslatára szintén egyet rendeltünk kettőnknek. Ebben négyféle húsízelítő, zöldségek, kenyér és víz szerepel.
A négyféle hús:

  1. Chianti tuna -nem tonhal, sertéshús, olyan omlósra elkészítve, hogy szálaira esik szét
  2. Chianti sushi – nyers, nagyon apróra vágott fűszeres marhahús
  3. Sertésvagdalt kaliforniai paprika szósszal
  4. A már fent említett zöldfűszeres Arista
    A menü ára 20 euro.

Van még másik két étterem is
Dario másik két étterme, az Officina della Bistecca, és a Solociccia. Az előbbi hódolat a világhíres Bistecca alla Fiorentina-nak. Itt esténként faszénen sütik a húsokat, a menü ára 50 euro, mely a bort is tartalmazza.
A Solociccia-ban (jelentése: csak hús) egy két órás vacsora keretében a hatféle húsból álló menüt ehetjük végig 30 euróért, melyben szezonális zöldségek, olívaolajos fehérbab, focaccia, kenyér, desszert, kávé és 2,5 dl bor van benne.

Aki Chiantiban jár, ne hagyja ki!
www.dariocecchini.com/

About vighalexa